Εξηλεκτρισμένη η 2η γενιά Opel Mokka

Το Mokka, το μικρό SUV της Opel άλλαξε γραμμή πλεύσης υιοθετώντας στοιχεία και τεχνολογία από τα ράφια του γαλλικού ομίλου PSA προβάλλοντας επίσης κι ένα πιο οικολογικό προφίλ διαμέσου μίας αμιγώς ηλεκτρικής έκδοσης.

Η δεύτερη γενιά του μοντέλου βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα CMP πάνω στην οποία έχουν δομηθεί τα επίσης νέα Peugeot 208 και 2008, το DS 3 Crossback, αλλά και το Opel Corsa τελευταίας κοπής. Μάλιστα, η ίδια πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και σε μοντέλα της FIAT.

Η ηλεκτρική έκδοση του νέου Mokka θα χρησιμοποιεί τον ίδιο ηλεκτροκινητήρα των Peugeot e-208 και Opel e-Corsa με ισχύ 136 ίππους, ροπή 260 Nm και μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 50kWh, σχήματος «Τ», η οποία θα είναι τοποθετημένη στο πάτωμα, ανάμεσα στο κιβώτιο και στα πίσω καθίσματα. Από την άλλη θα υπάρξουν και εκδόσεις με συμβατική τεχνολογία.

O πίνακας οργάνων είναι digital και εκτείνεται μέχρι το άνω τμήμα της κεντρικής κονσόλας

Στο εσωτερικό του νέου Mokka θα κυριαρχεί το ταμπλό «Pure Panel», με μία διάταξη από οθόνες τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη, θυμίζοντας αρκετά το MBUX της Mercedes. Η συγκεκριμένη φιλοσοφία αναμένεται να υιοθετηθεί από την πλειοψηφία των μελλοντικών μοντέλων της Opel.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο Mokka παρουσιάστηκε το 2012, ενώ κυκλοφόρησε τόσο στην ευρωπαϊκή αγορά, όσο και σε αυτές των ΗΠΑ και της Κίνας. Τον Μάρτιο του 2016 η Opel παρουσίασε την ανανεωμένη γενιά του μοντέλου, η οποία και λανσαρίστηκε ως Mokka X και διατηρήθηκε στην παραγωγή έως τον Ιούνιο του 2019.

Φώτης Ραΐσης

Μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 2003. Αρθρογραφεί για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, από το 1990. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες, «Εξουσία/Sportime/Επενδυτής» καθώς και με τα περιοδικά, «Auto Εξπρές/Car/Top Gear/Car & Driver». Δημοσιεύει άρθρα στο διαδίκτυο από το 2000, με τακτικές στήλες σε διάφορα sites. Ιδρυτής του ιστότοπου «popcars.gr», διατηρεί επίσης τη στήλη αυτοκινήτου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και είναι διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού «Quattroruote».

Γράψτε ένα σχόλιο