Προσωρινό «πάγωμα» του UberX

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση προσωρινής αναστολής των υπηρεσιών της Uber στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι η Uber λειτουργεί σε 65 χώρες και περισσότερες από 600 πόλεις ανά τον κόσμο. Στη χώρα μας έχει παρουσία από το 2015.

Η εταιρεία έκανε γνωστό ότι περισσότεροι από 450.000 κάτοικοι και τουρίστες έχουν πραγματοποιήσει τις μετακινήσεις τους μέσα από την εφαρμογή. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, αναζητά «μία κατάλληλη λύση» ώστε να λειτουργήσει στην ελληνική αγορά μετά την ψήφιση του νέου νόμου που αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας στις μεταφορές. Ειδικότερα, δηλώνει ότι σταματά το πρόγραμμα UberX, που είναι και ο «κορμός» της υπηρεσίας της, αφού αφορά τη μίσθωση επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης. Αντίθετα το πρόγραμμα UberTaxi, που αφορά τη μίσθωση ταξί θα συνεχίσει. Και ξεκαθαρίζει πως δεν δηλώνει ότι αποχωρεί απ’ την Ελλάδα αλλά ότι ψάχνει τρόπο λειτουργίας στο νέο πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία σημειώνει: «Ξεκινώντας από μία απλή ιδέα, να μετακινείσαι με το πάτημα ενός κουμπιού, η Uber έχει γίνει παγκοσμίως μία εφαρμογή που διευκολύνει ημερησίως 15 εκατομμύρια μετακινήσεις σε πάνω από 600 πόλεις σε 65 χώρες. Από τότε που ήρθαμε στην Ελλάδα το 2015, το uberX έχει γίνει μία από τις πλέον δημοφιλείς επιλογές στην Αθήνα για ασφαλή μετακίνηση στην πόλη. Περισσότεροι από 450.000 κάτοικοι και τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο έχουν πραγματοποιήσει τις μετακινήσεις τους μέσα από την εφαρμογή μας. Ωστόσο, ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο ψηφίστηκε πρόσφατα με διατάξεις που επηρεάζουν τις υπηρεσίες ridesharing. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε εάν και πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε σύμφωνα με αυτό το νέο πλαίσιο και θα αναστείλουμε το uberX στην Αθήνα από την επόμενη Τρίτη μέχρι να βρούμε μία κατάλληλη λύση. Ελπίζουμε να συνεργαστούμε με όλους τους σχετικούς φορείς στη χώρα, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε ένα τρόπο να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες να απολαύσουν τα οφέλη των σύγχρονων τεχνολογιών όπως της Uber. Παραμένουμε αποφασισμένοι να συνεισφέρουμε στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε την υπηρεσία uberTAXI στην Αθήνα. Τις επόμενες μέρες, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τους συνεργάτες και τους οδηγούς που βασίστηκαν στην εφαρμογή μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων».

 «Για να φύγει κάποιος από την Ελλάδα θα πρέπει να έχει έδρα στην Ελλάδα, έστω ένα γραφείο. Να φορολογείται στην Ελλάδα, η Uber δεν έχει τίποτα. Από πού να φύγει;» σχολίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ανέφερε ότι «όποιοι θέλουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα τηρώντας την κείμενη νομοθεσία και να πληρώνουν φόρους, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα». Απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι έκανε τα πάντα για να διώξει την Uber o υπουργός Υποδομών είπε πως «δεν ξέρουν τι τους γίνεται». Και τους ευχήθηκε Καλό Πάσχα και σε αυτούς και στην Uber…

Εάν δεν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο που βάζει περιορισμούς στις πλατφόρμες τύπου Uber, οι οδηγοί θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και θα κάνουν την Αθήνα Κούγκι, είχε πει πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί, Θύμιος Λυμπερόπουλος. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο δημιουργεί προσκόμματα στη λειτουργία των ηλεκτρονικών εταιρειών μεταφορών με βασικό όχημα την αύξηση της γραφειοκρατίας, μεταξύ άλλων, προβλέποντας τη συχνή ανανέωση των συμβάσεων με τους συνεργάτες οδηγούς.

Γιάννης Κανουπάκης

Γιάννης Κανουπάκης

Απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής, σπούδασε Νομικά και ξεκίνησε να δημοσιογραφεί το 1983. Τακτικό Μέλος της ΕΣΗΕΑ, καλύπτει, παράλληλα με τον τομέα του Αυτοκινήτου, πολλά άλλα ρεπορτάζ, σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Την τελευταία δεκαετία, εργάζεται στη Ναυτεμπορική και στον ιστότοπο naftemporiki.gr, ενώ, είναι συνεργάτης των motori.gr/motori mag και businessenergy.gr

Γράψτε ένα σχόλιο