blackberry-z10-01

BLACKBERRY Z10

Η BlackBerry προετοίμαζε μεθοδικά την αντεπίθεσή της στο χώρο των smartphones, για το πρώτο τρίμηνο του 2013. Το τελευταίο διάστημα η RIM (Research in Motion), εταιρεία πίσω από τα BlackBerry, είδε σημαντικές απώλειες στα οικονομικά της μεγέθη που την ώθησαν σε μια ριζική αναδιοργάνωση με μαζικές απολύσεις εργαζομένων και εκπόνηση σχεδίων ανάπτυξης καινούργιων προϊόντων.

Προσφάτως, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Thorsten Heins, δήλωσε πως η BlackBerry θα κατασκευάσει περίπου 7,8 εκατομμύρια smartphones το πρώτο τρίμηνο του 2013, με βασική στόχευση την αγορά της Β. Αμερικής όπου το brand name, παραμένει ακόμα ισχυρό. Η δήλωση έγινε στα πλαίσια της παρουσίασης του νέου λειτουργικού BlackBerry 10 OS καθώς και της νέας συσκευής BlackBerry Z10 – την πρώτη με πληκτρολόγιο αφής.

Το μοντέλο Z10 είναι μεγέθους iPhone 5 με οθόνη LCD διαγωνίου 4,2 ιντσών ανάλυσης 1280×768 με 355 ppi. Το νέο κορυφαίο smartphone της BlackBerry εφοδιάζεται με θύρα micro USB αλλά και με θύρα micro HDMI. Διαθέτει εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο 16 GB και έχει δύο υποδοχές επεκτάσιμης μνήμης για κάρτες micro SD. Ο επεξεργαστής είναι 2πύρηνος στα 1,5GHz με 2 GB RAM. Στα οπτικά του προσφέρει οπίσθια κάμερα 8MP και εμπρόσθια 2MP.

Η κυκλοφορία της αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου αρχικά στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Η τιμή της συσκευής με συβόλαιο στις ΗΠΑ προσδιορίζεται στα 199 δολ. ενώ στον Καναδά με τριετές συμβόλαιο θα κοστίζει 149 δολ. Η τιμή του BlackBerry Z10 χωρίς συμβόλαιο, προσδιορίζεται στα 599 δολ.

Εφεξής, τα νέα κινητά της εταιρείας θα εφοδιάζονται με το καινούργιο λειτουργικό BlackBerry 10 OS. Το συγκεκριμένο λειτουργικό έχει αρκετές ομοιότητες με εκείνα του ανταγωνισμού και κυρίως με το Windows Mobile σε ότι αφορά στην εικόνα της home screen. Έχει ενσωματωμένο πρόγραμμα πλοήγησης, αλλά και δυνατότητα Voice Memo. Μέσω της τράπεζας εφαρμογών “BlackBerry App World”, ο χρήστης θα μπορεί να αναζητήσει μεταξύ χιλιάδων εφαρμογών, εκείνη που θα ήθελε – κατά τα πρότυπα του Android Market και του Apple Store. Επίσης κάποιες εφαρμογές που ήδη έχουν εγκατασταθεί σε τηλέφωνα BlackBerry έως σήμερα θα μπορούν να… τρέξουν και με το καινούργιο λειτουργικό. Ωστόσο οι υπάρχουσες συσκευές δεν θα μπορούν να αναβαθμιστούν στο BlackBerry 10.

Φώτης Ραΐσης

{gallery}photos/32/iWANT/BlackBerry-Z10{/gallery}


Φώτης Ραΐσης

Μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 2003. Αρθρογραφεί για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, από το 1990. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες, «Εξουσία/Sportime/Επενδυτής» καθώς και με τα περιοδικά, «Auto Εξπρές/Car/Top Gear/Car & Driver». Δημοσιεύει άρθρα στο διαδίκτυο από το 2000, με τακτικές στήλες σε διάφορα sites. Ιδρυτής του ιστότοπου «popcars.gr», διατηρεί επίσης τη στήλη αυτοκινήτου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και είναι διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού «Quattroruote».

Γράψτε ένα σχόλιο