ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ FORD (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Ford γενικώς δεν μας έχει συνηθίσει σε παρουσιάσεις άλλων προϊόντων εκτός των αυτοκινήτων. Κάπου ανάμεσα στην εξέλιξη της νέας Mustang και του καινούργιου Mondeo, η Ford βρήκε τον χρόνο να ασχοληθεί με τους δυο τροχούς κατασκευάζοντας τρεις διαφορετικούς τύπους ποδηλάτων. Πρόκειται για τρία ηλεκτρικά ποδήλατα που προς το παρόν βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής.

Το μοντέλο Mode:Me είναι το μικρό της σειράς και σύμφωνα με τους σχεδιαστές του χωρά στο πορτμπαγκάζ ενός Ford Focus. Το Mode:Pro είναι το μεσαίο της σειράς σε μέγεθος και είναι εφοδιασμένο με μια ειδική σχάρα πάνω στην οποία μπορούν να μπουν ειδικές βαλίτσες. Θεωρείται το μοντέλο που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες ταχυδρόμων ή couriers. Στην κορυφή βρίσκεται το Mode:Flex με διαστάσεις ενός κλασικού ποδηλάτου mountain.

Και τα τρία μοντέλα χωρίζονται σε δυο τμήματα για να μπορούν να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε όχημα. Επίσης όλα τα μοντέλα έχουν ηλεκτρική υποβοήθηση στην πεταλιέρα.

ford-mode-flex-03

Τα πειραματικά ποδήλατα της Ford μπορούν να επικοινωνήσουν με smartphones δίδοντας στον χρήστη ποικίλες πληροφορίες για την αυτονομία της μπαταρίας, την ταχύτητα ή την απόσταση που διανύεται αλλά και τυπικές πληροφορίες πλοήγησης.  Διάφοροι αισθητήρες έχουν ενσωματωθεί στον σκελετό και στα επιμέρους τμήματα των ποδηλάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως καθρέπτες δεν υπάρχουν όμως εκατέρωθεν του τιμονιού – στις άκρες – βρίσκονται λυχνίες προειδοποιούν τον ποδηλάτη για διερχόμενο όχημα από τα μετόπισθεν. Κάτι ανάλογο με την τεχνολογία Cross Traffic Alert με Blind-Spot Monitoring  σύστημα που έχει ενσωματωθεί στα αυτοκίνητα της Ford, από το 2009.

Φώτης Ραΐσης

ford-mode-flex-02

Φώτης Ραΐσης

Μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 2003. Αρθρογραφεί για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, από το 1990. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες, «Εξουσία/Sportime/Επενδυτής» καθώς και με τα περιοδικά, «Auto Εξπρές/Car/Top Gear/Car & Driver». Δημοσιεύει άρθρα στο διαδίκτυο από το 2000, με τακτικές στήλες σε διάφορα sites. Ιδρυτής του ιστότοπου «popcars.gr», διατηρεί επίσης τη στήλη αυτοκινήτου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και είναι διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού «Quattroruote».

Γράψτε ένα σχόλιο