Η TOYOTA ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ FCV ΕΝΤΟΣ 2015

Η Toyota ανακοίνωσε τελικώς την πρόθεση της να θέσει στην μαζική παραγωγή το πειραματικό μοντέλο FCV (Fuel Cell Vehicle), εντός του 2015. Πρόκειται για ένα όχημα που κινείται με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την χημική αντίδραση μεταξύ υδρογόνου και οξυγόνου.

Το έχουν βαφτίσει ως το καύσιμο του μέλλοντος. Το υδρογόνο αποθηκεύεται σε υγρή μορφή σε ειδικό ντεπόζιτο δημιουργώντας μαζί με οξυγόνο, ηλεκτρική ενέργεια για την κίνηση του οχήματος. Το παράγωγο αυτής της αντίδρασης είναι νερό, το οποίο αποβάλλεται στο περιβάλλον με την μορφή υδρατμών.

Είκοσι χρόνια μετά την παρουσίαση του υβριδικού Prius, η Toyota δηλώνει καθαρά την μετάβαση της στην υδρογονοκίνηση, για μια ακόμα φορά πρώτη σε σχέση με άλλους κατασκευαστές. Το δε Toyota FCV θα χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία του Prius –Hybrid Synergy Drive – χωρίς όμως τον βενζινοκινητήρα. Αντ’ αυτού θα υπάρχουν οι επονομαζόμενες κυψέλες καυσίμου (εκεί θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια) και βέβαια ένας ηλεκτροκινητήρας.

Οι πρώτες δοκιμές επέδειξαν αυτονομία 483 χλμ. και ανεφοδιασμός υδρογόνου σε μόλις 3 λεπτά.

Φώτης Ραΐσης

Φώτης Ραΐσης

Μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 2003. Αρθρογραφεί για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, από το 1990. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες, «Εξουσία/Sportime/Επενδυτής» καθώς και με τα περιοδικά, «Auto Εξπρές/Car/Top Gear/Car & Driver». Δημοσιεύει άρθρα στο διαδίκτυο από το 2000, με τακτικές στήλες σε διάφορα sites. Ιδρυτής του ιστότοπου «popcars.gr», διατηρεί επίσης τη στήλη αυτοκινήτου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και είναι διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού «Quattroruote».

Γράψτε ένα σχόλιο