a-dslrs

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΣΙΤΕΣ DSLR

Με μια βασική DSLR κι έναν απλό zoom φακό 18-55 mm, συνολικού κόστους γύρω στα 600 ευρώ, μπορείς να τραβήξεις εξαιρετικές φωτογραφίες αλλά και video HD στα 1080p. Παρακάτω, παραθέτουμε τέσσερις φωτογραφικές μηχανές που καλύπτουν εύρος αναγκών, για ερασιτέχνες του είδους.

Σήμερα στην αγορά υπάρχουν μικρές φωτογραφικές μηχανές τσέπης (point-and-shoot ή snapshot cameras), μεγαλύτερες χωρίς καθρέπτη και οφθαλμοσκόπιο που όμως αλλάζουν φακούς (mirrorless cameras) και οι DSLR που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα αναγκών. Οι τελευταίες απέκτησαν πρόσφατα δυνατότητα εγγραφής Video υψηλής ανάλυσης 1080 HD, δίνοντας την χαριστική βολή στην αγορά των βιντεοκαμερών.

Η κατηγορία των φθηνών φωτογραφικών μηχανών DSLR κυμαίνεται από τα 420 ευρώ έως τα 700 ευρώ για το σώμα και τον βασικό φακό 18-55 mm. Όπως σε όλες τις digital φωτογραφικές μηχανές, έτσι και εδώ, τα megapixels δεν είναι το κυρίαρχο κριτήριο επιλογής. Μπορεί μια κάμερα με 12 MP να τραβά καλύτερες φωτογραφίες από μια κάμερα με 16 MP. Βασικό χαρακτηριστικό στην ποιότητα των φωτογραφιών αποτελεί το μέγεθος του αισθητήρα και ο επεξεργαστής.

Στις entry level φωτογραφικές μηχανές τύπου DSLR, ο αισθητήρας είναι μεγέθους APS-C (25,1 x 16,7 χιλ.). Από την άλλη, στις κορυφαίες DSLR, ο αισθητήρας είναι μεγαλύτερος (full frame) διαστάσεων 36 x 24 χιλ. ενώ στις μικρές φωτογραφικές τσέπης, το μέγεθος του αισθητήρα περιορίζεται μέχρι τα 7,6 x 5,7 χιλ. Συνεπώς, όσο μεγαλύτερο αισθητήρα φέρει η φωτογραφική σας μηχανή τόσο καλύτερες εικόνες θα έχετε – τουλάχιστον θεωρητικά – με τα megapixels να υπερασπίζονται την λεπτομέρεια σε μια φωτογραφία.

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας στην επιλογή μια φθηνής φωτογραφικής μηχανής DSLR είναι η ευαισθησία σε υψηλά ISO και ο επονομαζόμενος θόρυβος στην εικόνα (ο κόκκος και η ευκρίνεια στην εκτύπωση, σε μεγεθυμένη φωτογραφία). Όσο μεγαλύτερο εύρος σε ISO προσφέρει η μηχανή, τόσο διευρυμένες είναι οι δυνατότητες σας να τραβήξετε φωτογραφίες με χαμηλό φωτισμό (χωρίς φλας).

Μέση τιμή στα 600 ευρώ

Στις φωτογραφικές μηχανές DSLR των 600 ευρώ θα βρείτε τα μοντέλα τεσσάρων εταιρειών. Η πιο καινούργιες είναι οι, Sony SLT A37K (Μάιος 2012) και η Nikon D3200 (Απρίλιος 2012) με την Canon EOS 1100D να έχει παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο του 2011 και την Pentax k-r, τον Σεπτέμβριο του 2010.

Με τους φακούς 18-55 mm, οι συγκεκριμένες φωτογραφικές DSLR, κοστίζουν στην ελληνική αγορά: Sony SLT A37K, από 620 ευρώ, Nikon D3200, από 684 ευρώ, Canon EOS 1100D, από 420 ευρώ και Pentax k-r, από 509 ευρώ.

Οι συγκεκριμένες DSLRs εφοδιάζονται με αισθητήρα CMOS διαστάσεων τύπου APS-C. Η Nikon προσφέρει 24,1 megapixels, η Sony, 16 MP και ακολουθούν οι Canon και Pentax, στα 12,2 MP και 12,4 MP, αντιστοίχως.

Η Nikon έχει την καλύτερη απόδοση σε «θόρυβο» στα υψηλά ISO με την Canon να έχει την καλύτερη αυτονομία (800 λήψεις με μία φόρτιση) ενώ συνάμα είναι και η ελαφρότερη από τις άλλες τρεις, με βάρος 459 γρ.. Η Pentax και η Sony διαθέτουν αντικραδασμικό σύστημα (Image Stabilizer) για την αποφυγή «κουνημένων» φωτογραφιών με χαμηλή ταχύτητα κλείστρου. Εν τούτοις, δεν υποστηρίζονται από την γκάμα φακών που διαθέτουν οι Nikon και Canon χωρίς ωστόσο να υστερούν στους βασικούς φακούς. Επιπροσθέτως, Canon και Sony φέρουν το μοτέρ της αυτόματης εστίασης στο σώμα, έχοντας πλεονέκτημα στην επιλογή φακών autofocus και από ανεξάρτητους κατασκευαστές (Vivitar, Tamron, Tokina, κ.ά.).

H D3200 και η k-r, εφοδιάζονται με οθόνες 3 ιντσών ενώ η 1100D, 2,7 ιντσών και η A37, 2,6 ιντσών. Μπορεί η οθόνη της Sony να είναι αρκετά μικρή όμως είναι η μοναδική αποσπώμενη που επιτρέπει την θέαση από δύσκολες γωνίες αλλά και την αυτοφωτογράφηση.

Στο θέμα video, η Nikon και η Sony προσφέρουν λειτουργία HD στα 1080p (30 ή 60 fps), με την Pentax και την Canon να εγγράφουν κινούμενη εικόνα στα 720p (25 fps). Στον τομέα της ταχύτητας του drive (καρέ/δευτερόλεπτο), η Sony μπορεί να τραβήξει 7 φωτογραφίες, η Pentax, έξι με την Nikon να βρίσκεται στα 4 καρέ και την Canon στα 3 καρέ.

Η Nikon D3200 έχει σαφώς το προβάδισμα στις λειτουργίες και στις δυνατότητες έναντι των άλλων δύο καθώς είναι και πιο καινούργιο μοντέλο. Είναι όμως και η ακριβότερη. Η επιλογή της Pentax k-r φαντάζει ιδανική ενώ έχει και διάφορα στοιχεία μοναδικά στην κατηγορία. Όμως δεν είναι τόσο εμπορική μάρκα και έχει περιορισμένη γκάμα στις DSLR μηχανές. Η Sony έχει αποσπώμενη οθόνη, γρήγορο autofocus και drive (7 fps) και είναι ιδανική για action θέματα. Είναι επίσης η πιο compact σε διαστάσεις. Όμως η οθόνη είναι μικρή με χαμηλή ανάλυση και το οφθαλμοσκόπιο δεν είναι οπτικό αλλά digital.

Τέλος, η Canon EOS 1100D μπορεί να υστερεί σε κάποια σημεία όμως είναι ελαφριά, με μεγάλη αυτονομία και πολύ πιο προσιτή τιμή. Φαντάζει η πιο… εκδρομική DSLR που θα μπορούσατε να έχετε!

Φώτης Ραΐσης

{gallery}photos/29/iwant/DSLRs{/gallery}


Φώτης Ραΐσης

Μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 2003. Αρθρογραφεί για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, από το 1990. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες, «Εξουσία/Sportime/Επενδυτής» καθώς και με τα περιοδικά, «Auto Εξπρές/Car/Top Gear/Car & Driver». Δημοσιεύει άρθρα στο διαδίκτυο από το 2000, με τακτικές στήλες σε διάφορα sites. Ιδρυτής του ιστότοπου «popcars.gr», διατηρεί επίσης τη στήλη αυτοκινήτου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και είναι διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού «Quattroruote».

Γράψτε ένα σχόλιο