Μείωση 13% στην παραγωγή οχημάτων της ΕΕ κατά το πρώτο lockdown

Η επίδραση του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία ήταν απροσδόκητη. Οι περισσότεροι κατασκευαστές οχημάτων έπρεπε να κλείσουν τις μονάδες παραγωγής τους για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες, το 2020. Αν και οι ακριβείς επιπτώσεις του COVID-19 για τα αποτελέσματα του έτους 2020 είναι ακόμα άγνωστες, τα παρακάτω στοιχεία που συνέλεξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κατασκευαστών Οχημάτων (ACEA) δείχνουν τις μεγάλες επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στην παραγωγή αυτοκινήτων και την απασχόληση στον ευρύτερο κλάδο της αυτοκίνησης κατά το αποκορύφωμα της κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στατιστικής έρευνας, οι θέσεις εργασίας περισσότερων από 1,1 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που εργάζονται στην κατασκευή αυτοκινήτων επηρεάστηκαν άμεσα από την διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων κατά την περίοδο του πρώτου lockdown. Οι δε απώλειες παραγωγής σε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες  της Ε.Ε. ανήλθαν σε περισσότερα από 2,4 εκατ. οχήματα κατά τη διάρκεια των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου του 2020 που αντιστοιχεί σε μερίδιο 13% της συνολικής παραγωγής αυτοκινήτων στην Ευρώπη μια πλήρη χρονιά – συγκεκριμένη μέτρηση από την χρονιά 2019.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία απασχολεί περίπου 2,7 εκατ. εργαζόμενους – σύμφωνα με στοιχεία του 2018, ενώ συνολικά ο κλάδος της αυτοκίνησης απασχολεί 14,6 εκατ. εργαζόμενους που μεταφράζεται σε ποσοστό 6,7% επί του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ε.Ε. σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Τα εργοστάσια κατασκευής οχημάτων που βρίσκονται επί ευρωπαϊκού εδάφους παράγουν το 20% της συνολικής παραγωγής παγκοσμίως που μεταφράζεται σε περίπου 18,5 οχήματα ετησίως.

Φώτης Ραΐσης

Μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 2003. Αρθρογραφεί για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, από το 1990. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες, «Εξουσία/Sportime/Επενδυτής» καθώς και με τα περιοδικά, «Auto Εξπρές/Car/Top Gear/Car & Driver». Δημοσιεύει άρθρα στο διαδίκτυο από το 2000, με τακτικές στήλες σε διάφορα sites. Ιδρυτής του ιστότοπου «popcars.gr», διατηρεί επίσης τη στήλη αυτοκινήτου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και είναι διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού «Quattroruote».

Γράψτε ένα σχόλιο