ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ: ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΒΙΚΑ

Πρόσφατες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, φέρουν την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με νέες προτάσεις για την φορολόγηση αυτοκινήτων, να έχει καταλήξει σε πόρισμα. Σημειώνεται πως το υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης των αυτοκινήτων βασίζεται στον κυβισμό των κινητήρων που με την σειρά του καθορίζει και τα οικονομική εικόνα του ιδιοκτήτη, μέσω των τεκμηρίων διαβίωσης.

Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, μελετάται το ενδεχόμενο της φορολόγησης αυτοκινήτων και στη βάση της εργοστασιακής τους τιμής (αξία προ φόρων), πέραν του κυβισμού. Σε αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί (λάβει πινακίδες κυκλοφορίας) σε προγενέστερα χρόνια θα υπάρχουν συντελεστές απομείωσης που θα συνδέονται με κριτήρια που άπτονται και την εμπορικής αξίας του αυτοκινήτου έτσι όπως εκτιμάται σήμερα από ανεξάρτητους φορείς της αγοράς (π.χ. από αντιπροσώπους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, από συγκεκριμένους τιμοκαταλόγους μεταχειρισμένων που δημοσιεύει ο ειδικός Τύπος ή από καταλόγους αποζημιώσεων ασφαλιστικών εταιρειών).

Εάν εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες προτάσεις από το υπουργείο Οικονομικών, τα αυτοκίνητα που θα έχουν την μεγαλύτερη επιβάρυνση, θα είναι τα καινούργια με κινητήρες από 1.800 κ.εκ. και άνω, με υψηλή εργοστασιακή τιμή (premium οικογενειακά και SUV). Αντιθέτως, θα ευνοηθούν όλα τα μεταχειρισμένα 5ετίας ή παλαιότερα ανεξαρτήτου κατηγορίας. Φαίνεται πως το καινούργιο σύστημα φορολόγησης θα είναι δικαιότερο και πιο ορθολογιστικό ενώ αναμένεται πως θα ευνοήσει και τις αθρόες εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από το εξωτερικό.

Στο ίδιο πόρισμα, προβλέπεται και η επιμεριζόμενη καταβολή των τελών κυκλοφορίας ανά μήνα κι όχι ανά έτος, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Φώτης Ραΐσης  

Φώτης Ραΐσης

Μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 2003. Αρθρογραφεί για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, από το 1990. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες, «Εξουσία/Sportime/Επενδυτής» καθώς και με τα περιοδικά, «Auto Εξπρές/Car/Top Gear/Car & Driver». Δημοσιεύει άρθρα στο διαδίκτυο από το 2000, με τακτικές στήλες σε διάφορα sites. Ιδρυτής του ιστότοπου «popcars.gr», διατηρεί επίσης τη στήλη αυτοκινήτου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και είναι διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού «Quattroruote».

Γράψτε ένα σχόλιο