Κωδικός 2021

Η χώρα αποχαιρέτησε το 2020 με ανακούφιση. Μετά από μία 10ετία οικονομικής κρίσης είχαμε αρχίσει σιγά σιγά να πιστεύουμε πως έρχονται καλύτερες μέρες και μάλλον κάτι θα βλέπαμε στον ορίζοντα αν δεν έσκαγε μία άλλη κρίση, αυτή τη φορά υγειονομική. Οι πολίτες ψάχνουν να βρουν βηματισμό επιστροφής στην κανονικότητα και η Ελλάδα το μέλλον της με μία καινούργια αρχή. Ένα γενικό restart που δεν έχει ακόμα ξεκινήσει αλλά αποτελεί μονόδρομο για να μας βάλει ξανά στην τροχιά της ελπίδας και της προοπτικής.

 Η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να θέσει την χώρα στην πράσινη οικονομία όμως το χρήμα δεν υπάρχει εγχωρίως και πρέπει να αναζητηθεί από την αλλοδαπή όμως αυτή τη φορά μέσω επενδύσεων. Το φορολογικό σύστημα και η γραφειοκρατία παραμένουν ακόμη τροχοπέδη για σοβαρές συζητήσεις με ξένα κέντρα χρηματοδότησης μολονότι το εργατικό κόστος έχει μειωθεί τα χρόνια της κρίσης σε επίπεδα που θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις σε βαριά βιομηχανία.

Όλα δείχνουν πως και το 2021 θα είναι μια χρονιά με δυσκολίες. Το εμπόριο επιδοτείται για να επιβιώσει και οι αγορές μέσω click away δεν είχαν κανένα αντίκτυπο. Παρά τα δύο lockdown  – το πρώτο καθολικό και το δεύτερο με κάποιες εξαιρέσεις, η αγορά αυτοκινήτων επέδειξε αντοχές. Βεβαίως και σημείωσε πτώση σε σχέση με το 2019. Βεβαίως και απώλεσε πωλήσεις από τον κλάδο των ενοικιαζόμενων (rent-a-car) αλλά σίγουρα δεν έφθασε στα κατώτερα επίπεδα της δεκαετίας που γνωρίσαμε τις χρονιές 2012 και 2013 – κάτω από τις 60.000 ταξινομήσεις. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για τον κλάδο όπου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μία δυναμική άνω των 100.000 μονάδων, ετησίως. 

Σε επίπεδο νέων αφίξεων μοντέλων, η χρονιά που ξεκίνησε έχει να επιδείξει ενδιαφέρουσες προτάσεις. Μεταξύ άλλων, τους αμέσως επόμενους μήνες περιμένουμε τα νέα: Citroen C4, Opel Mokka, Nissan Qashqai αλλά και τα ηλεκτρικά Skoda Enyaq και VW ID.5.  Από το καλοκαίρι και μετά θα έχουμε το SUV Alfa Romeo Tonale το οποίο εξωτερικά το έχει σχεδιάσει ο Έλληνας Αλέξανδρος Λιώκης, το Toyota Yaris Cross, το DS4 Crossback, τη νέα σειρά C της Mercedes αλλά και το ηλεκτρικό Nissan Ariya.   

Το κρατικό πρόγραμμα επιδότησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά» μπορεί να έβαλε στο χάρτη της αγοράς την ηλεκτροκίνηση όμως οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων και όχι ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Από την άλλη, οι δύο μεγάλες υποθέσεις επενδύσεων στην Αστυπάλαια από την Volkswagen και από την επίσης γερμανική εταιρεία Next.e.GO Mobile SE για την δημιουργία εργοστασίου συναρμολόγησης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα, αποτελούν σίγουρα μία ελπιδοφόρα εξέλιξη όμως είναι υποπολλαπλάσιες των δαπανών που θα κληθεί να πραγματοποιήσει η Ελλάδα σε γερμανικές εταιρείες, κυρίως στον ενεργειακό τομέα και στην βάση μίας επικρατούσας λογικής αντισταθμιστικών συναλλαγών. Όπως δηλαδή γινόταν πάντα.

Φώτης Ραΐσης

Φώτης Ραΐσης

Μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 2003. Αρθρογραφεί για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, από το 1990. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες, «Εξουσία/Sportime/Επενδυτής» καθώς και με τα περιοδικά, «Auto Εξπρές/Car/Top Gear/Car & Driver». Δημοσιεύει άρθρα στο διαδίκτυο από το 2000, με τακτικές στήλες σε διάφορα sites. Ιδρυτής του ιστότοπου «popcars.gr», διατηρεί επίσης τη στήλη αυτοκινήτου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και είναι διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού «Quattroruote».

Γράψτε ένα σχόλιο