samsung-nx300-10

SAMSUNG NX300: 3D ΦΩΤΟ + VIDEO

Μοναδική στο είδος της θα είναι η νέα compact φωτογραφική μηχανή Samsung NX300 με εναλλασσόμενους φακούς, που θα αναπαράγει φωτογραφίες και video σε 3D. Το νέο μοντέλο αποτελεί την μετεξέλιξη των σειρών NX1000, NX200 και NX210 έχοντας τον ίδιο αισθητήρα APS-CMOS στα 20,3 megapixels αναβαθμισμένο όμως στα σημεία. Από την άλλη, υπάρχει ένα νέο σύστημα υβριδικής εστίασης που λειτουργεί αρκετά πιο γρήγορα καθώς κι ένας νέος επεξεργαστής DRIMe IV ικανός να προσφέρει στην NX300 εννέα καρέ ανά δευτερόλεπτο και video 1080/60fps.

Επίσης μοναδικά στοιχεία στην κατηγορία αποτελούν η οθόνη αφής 3,3 ιντσών τεχνολογίας AMOLED με 768k dots και ανάλυση 800×480 (έναντι ανάλυσης 640×480 του ανταγωνισμού) αλλά και η ταχύτητα «κλείστρου» που φθάνει πλέον στα 1/6000 του δευτερολέπτου. Επιπροσθέτως, η Samsung ενίσχυσε τη νέα NX300 με dual-band Wi-Fi για την πιο γρήγορη μετάδοση δεδομένων από την κάμερα σε συσκευές με λειτουργικό Android ή iOS καθώς και το ανέβασμα φωτογραφιών ή video σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Αν όμως κάτι ξεχωρίζει πραγματικά την Samsung NX300 από τον ανταγωνισμό, αυτό είναι η δυνατότητά της να υποστηρίξει μια νέα γενιά φακών που αποδίδουν τρισδιάστατες φωτογραφίες και video. Ο πρώτος φακός αυτής της τεχνοτροπίας είναι ο Samsung 45mm με το φωτεινό διάφραγμα f1,8 της υπό δημιουργίας σειράς 2D/3D που είναι αντίστοιχος με έναν 70mm στο κλασικό φορμά 35 των SLR μηχανών. Πάνω στον συγκεκριμένο φακό υπάρχουν δύο φίλτρα LCD που προβάλλουν με ελάχιστη διαφορά την εικόνα πάνω στον αισθητήρα. Αυτή η μικρή απόκλιση δίνει την τρισδιάστατη απεικόνιση στις εικόνες που στην περίπτωση των φωτογραφιών ορίζεται στην ανάλυση των 5MP ενώ στην περίπτωση του video προσδιορίζεται στα 1080/30p.

Η κυκλοφορία της νέας NX300 θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάρτιο με το βασικό κιτ σώματος και φακού (20-50mm) να κοστίζει περί τα 580 ευρώ. Ο δε φακός 45mm 2D/3D θα κοστίζει γύρω στα 385 ευρώ.

Η κορεατική Samsung αποτελεί αυτή τη στιγμή των μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Sony. Η τελευταία έχει μακρά εμπειρία στον φωτογραφικό κλάδο αν και μόλις την περασμένη δεκαετία εγκαινίασε την σειρά καμερών NEX με εναλλασσόμενους φακούς που απευθύνονταν σε ερασιτέχνες του είδους που ήθελαν κάτι παραπάνω. Ακολουθώντας κατά γράμμα την Sony, η Samsung ξεκίνησε δειλά δειλά το 2006 να δημιουργεί τις πρώτες δικές της φωτογραφικές μηχανές τσέπης για να φθάσει το 2010  στην σειρά NX (και εδώ το κλειδί ήταν οι εναλλασσόμενοι φακοί και η χειροκίνητη παραμετροποίηση της έκθεσης) για τους πιο… ψαγμένους φωτογράφους. Αμφότερες, οι σειρές NEX της Sony και NX της Samsung διαπραγματεύονται την υπόσταση τους στην ραγδαία αναπτυσσόμενη κατηγορία των mirrorless φωτογραφικών μηχανών ή αλλιώς CSC (Compact System Cameras) όπου ήδη η Olympus, η Pentax, η Ricoh, η Panasonic και η Leica ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με αυτή. 

Φώτης Ραΐσης

{gallery}photos/32/iWANT/Samsung-NX300{/gallery}


Φώτης Ραΐσης

Μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 2003. Αρθρογραφεί για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, από το 1990. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες, «Εξουσία/Sportime/Επενδυτής» καθώς και με τα περιοδικά, «Auto Εξπρές/Car/Top Gear/Car & Driver». Δημοσιεύει άρθρα στο διαδίκτυο από το 2000, με τακτικές στήλες σε διάφορα sites. Ιδρυτής του ιστότοπου «popcars.gr», διατηρεί επίσης τη στήλη αυτοκινήτου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και είναι διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού «Quattroruote».

Γράψτε ένα σχόλιο