Συνεργασία Lamborghini με ΜΙΤ

Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) συνεργάστηκε με την Lamborghini στην κατασκευή ενός ηλεκτρικού supercar που φέρει την ονομασία Terzo Millennio. Το συγκεκριμένο πειραματικό μοντέλο εκτέθηκε στο συνέδριο EmTech του MIT όπου κάθε χρόνο παρουσιάζονται όλες οι νέες εξελίξεις στη μηχανική και στην τεχνολογία.

Στελέχη της Lamborghini δηλώνουν απερίφραστα το θαυμασμό τους στην τεχνολογική επάρκεια των επιστημόνων του ΜΙΤ και επικεντρώνουν την διερεύνησή τους σε πέντε βασικούς τομείς. Ο πρώτος αφορά τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με την Lamborghini να ανιχνεύει δομές εκτός των παραδοσιακών μπαταριών. Αυτό συνδέεται με τον δεύτερο τομέα που είναι η χρήση καινοτόμων υλικών. Σε αυτό το πεδίο μελετώνται νέες προσεγγίσεις κατασκευής από ανθρακονήματα που όχι μόνο καθιστούν το όχημα ελαφρύτερο αλλά επιτρέπουν και στο αμάξωμα να χρησιμοποιηθεί ως ένα ενιαίο σώμα αποθήκευσης ενέργειας.

Ο τρίτος τομέας αφορά το σύστημα πρόωσης που αφήνει πίσω του τους γνώριμους V12 κινητήρες εσωτερικής καύσης, για ηλεκτροκινητήρες τελευταίας γενιάς που θα είναι τοποθετημένοι σε κάθε τροχό. Ο σχεδιασμός είναι ο τέταρτος τομέας διερεύνησης, που στην βάση των παραπάνω τεχνολογικών εξελίξεων φαίνεται πως θα δημιουργήσει νέες προοπτικές γύρω από την αεροδυναμική και τις επιδόσεις.

Τέλος, ο πέμπτος τομέας άπτεται του συναισθήματος και είναι συνυφασμένος με την ποιότητα οδήγησης μίας Lamborghini. Ως εκ τούτου, συστήματα δυναμικού ελέγχου του σασί αλλά και αντίστοιχα ελέγχου της απόκρισης των ηλεκτροκινητήρων, απαιτούν επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας τους, υπηρετώντας τα νέα χαρακτηριστικά ενός ηλεκτρικού supercar χωρίς ίχνος απώλειας από την… αίσθηση Lamborghini.

Φώτης Ραΐσης

Μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 2003. Αρθρογραφεί για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, από το 1990. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες, «Εξουσία/Sportime/Επενδυτής» καθώς και με τα περιοδικά, «Auto Εξπρές/Car/Top Gear/Car & Driver». Δημοσιεύει άρθρα στο διαδίκτυο από το 2000, με τακτικές στήλες σε διάφορα sites. Ιδρυτής του ιστότοπου «popcars.gr», διατηρεί επίσης τη στήλη αυτοκινήτου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και είναι διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού «Quattroruote».

Γράψτε ένα σχόλιο