ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ OPEL ONSTAR (ΒΙΝΤΕΟ)

Μεταξύ των νέων τεχνολογιών που έχει παρουσιάσει η Opel το τελευταίο διάστημα, ξεχωρίζει το σύστημα διασύνδεσης OnStar, που έχει τοποθετηθεί σε όλα τα μοντέλα της Opel παραγωγής Οκτωβρίου 2016 και εντεύθεν. Το σύστημα OnStar υποστηρίζει υπηρεσίες φωνητικής επικοινωνίας 24/7 με ένα διεθνές κέντρο εξυπηρέτησης Opel όπου παρέχονται πληροφορίες για την κατάσταση του αυτοκινήτου – μέσω ασύρματης διάγνωσης βλαβών – αλλά και πληροφορίες πλοήγησης. Παράλληλα, το σύστημα είναι σε θέση να εντοπίσει το αυτοκίνητο σε περίπτωση κλοπής αλλά και να καλέσει άμεση βοήθεια σε περίπτωση ατυχήματος.

Το κάθε αυτοκίνητο Opel που φέρει το σύστημα OnStar έχει ένα μοναδικό ηλεκτρονικό αποτύπωμα που έχει καταγραφεί στην διεθνή βάση δεδομένων της εταιρείας ανεξάρτητα αν έχει ενεργοποιηθεί από τον χρήστη, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι συνδρομητική. Η χρήση της υπηρεσίας είναι δωρεάν για τα πρώτα πέντε χρόνια στην Ελλάδα ενώ οσονούπω θα λειτουργήσει και η υπηρεσία Wi-Fi hotspot.

Opel-OnStar-01

Από τον Αύγουστο του 2015 – οπότε λειτούργησε για πρώτη φορά η υπηρεσία OnStar – και μέχρι τα τέλη του 2016, το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης της Opel δέχθηκε παραπάνω από 5,5 εκατομμύρια κλήσεις. Το σύστημα υποστηρίζεται και από ειδική εφαρμογή για smartphones μέσω της οποίας ο χρήστης Opel βλέπει πληροφορίες, κλειδώνει ή ξεκλειδώνει τις θύρες από απόσταση και ενεργοποιεί την κόρνα ή το σινιάλο φώτων για τον εντοπισμό του οχήματός του.

Η υπηρεσία OnStar συνδέει τους χρήστες Opel με έναν καταρτισμένο σύμβουλο που στην δική μας περίπτωση μιλά την ελληνική γλώσσα. Παρακάτω περιγράφουμε τις βασικές λειτουργίες της υπηρεσίας Opel OnStar:

Άμεση βοήθεια σε περίπτωση σύγκρουσης. Μόλις ενεργοποιηθεί ο αερόσακος, όλα τα σημαντικά δεδομένα του οχήματος αποστέλλονται αμέσως στο κέντρο διαχείρισης OnStar όπως η θέση του οχήματος ή ακόμα και η σοβαρότητα του ατυχήματος. Ειδικά εκπαιδευμένοι σύμβουλοι του OnStar θα επικοινωνήσουν με τον οδηγό, μέσω του συστήματος ανοικτής ακρόασης – ακόμα κι αν το όχημα βρίσκεται στο εξωτερικό. Μετά την συλλογή των πληροφοριών και εφόσον είναι σαφές πως απαιτείται βοήθεια ο σύμβουλος του OnStar θα ειδοποιήσει άμεσα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Wi-Fi Hotspot μέσα στο αυτοκίνητο: Όταν το σύστημα Wi-Fi Hotspot θα λειτουργήσει – εντός του 2017 – ο οδηγός και οι επιβάτες ενός Opel θα έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν στο διαδίκτυο χωρίς να χρεώνουν τους προσωπικούς λογαριασμούς τους σε υπηρεσίες δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα μπορεί να υποστηρίξει μέχρι και επτά συσκευές όπως smartphones, tablets και φορητούς υπολογιστές. Η υπηρεσία Wi-Fi Hotspot απαιτεί λογαριασμό σε προτεινόμενο πάροχο δικτύου και ως εκ τούτου μετά τη δωρεάν δοκιμαστική περίοδο, θα ισχύουν χρεώσεις.

Έλεγχος οχήματος μέσω εφαρμογής smartphone. Την εφαρμογή «myOpel» για έξυπνα κινητά και ταμπλέτες μπορούν οι χρήστες Opel να την κατεβάσουν δωρεάν είτε από Google Play Store για κινητές συσκευές Android, είτε από το App Store για συσκευές Apple iOS. Μέσω της εφαρμογής έχετε πληροφορίες σχετικά με την πίεση των ελαστικών και τη στάθμη λαδιού ή καυσίμου. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση σε smartphone, αρκεί μια κλήση στην υπηρεσία OnStar. Αφού ελεγχθεί ο κωδικός ασφαλείας (ΡΙΝ), ο σύμβουλος του OnStar θα εντοπίσει το όχημά σας και θα το ξεκλειδώσει από απόσταση. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται εάν κατά λάθος κλειδωθείτε έξω από το αυτοκίνητό σας.

24ωρη υπηρεσία κλήσης έκτακτης ανάγκης SOS: Δίπλα από το κομβίο OnStar υπάρχει και άλλο ένα με την ονομασία «SOS». Πατώντας το, ενεργοποιείται η υπηρεσία έκτακτων αναγκών. Ένας σύμβουλος του OnStar θα σας βοηθήσει για άμεση ιατρική βοήθεια. Επειδή το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία GPS, έχει ήδη καταγραφεί η ακριβή θέση του οχήματος και ειδοποιούνται υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, οι οποίες θα έρθουν στο σημείο το συντομότερο δυνατό.

Ακινητοποίηση οχήματος λόγω βλάβης: Σε περίπτωση που το όχημα έχει ακινητοποιηθεί και το κινητό τηλέφωνο δεν έχει καλό σήμα ή έχει αποφορτιστεί, η ενεργοποίηση του συστήματος OnStar σας φέρνει σε επικοινωνία με τον ειδικό σύμβουλο της Opel που καταγράφει το πρόβλημά και φροντίζει στο να έχετε άμεση βοήθεια. Το OnStar θα επικοινωνήσει με την εταιρεία οδικής βοήθειας.

Βοήθεια εύρεσης κλεμμένου αυτοκινήτου: Σε περίπτωση κλοπής του αυτοκινήτου, το σύστημα το OnStar εντοπίζει το όχημα μέσω GPS και ακολουθεί τη διαδρομή του. Έτσι, η αστυνομία θα γνωρίζει επακριβώς που βρίσκεται το αυτοκίνητό σας. Επίσης, ο σύμβουλος του OnStar μπορεί να απενεργοποιήσει μόνιμα τον διακόπτη ανάφλεξης του αυτοκινήτου μόλις ο κινητήρας τεθεί εκτός λειτουργίας και ως εκ τούτου, ο κλέφτης δεν θα μπορεί να τον ενεργοποιήσει ξανά.

Διαγνωστικός έλεγχος: Ανάβει η προειδοποιητική λυχνία στον πίνακα οργάνων; Απλά πατήστε το κουμπί υπηρεσίας και μιλήστε στον σύμβουλο του OnStar. Με τη βοήθεια του στιγμιαίου διαγνωστικού ελέγχου, ο σύμβουλος του OnStar μπορεί να διαπιστώσει εάν υπάρχει βλάβη, πόσο σοβαρή είναι και εάν θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα έναν εξουσιοδοτημένο επισκευαστή Opel. Επιπροσθέτως, το σύστημα βρίσκει την διεύθυνση του πλησιέστερου επισκευαστή Opel και την αποστέλλει απευθείας στο ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου. Η λειτουργία της λήψης προορισμού δεν είναι προσωρινά διαθέσιμη για τα ADAM και Corsa. Τέλος, το OnStar αποστέλλει κάθε μήνα ένα email στον κάτοχο του αυτοκινήτου με στοιχεία από τα δεδομένα λειτουργίας του οχήματος καθώς και πληροφορίες για την διάρκεια ζωής του λιπαντικού κ.ά.

Λήψη προορισμού: Μέσω της τεχνολογίας OnStar μπορείτε φωνητικά να αναθέσετε σε έναν σύμβουλο του κέντρου εξυπηρέτησης Opel τον εντοπισμό της διεύθυνσης που αναζητάτε. Το σύστημα πλοήγησης μπορεί να ενεργοποιηθεί αυτόματα με ενσωματωμένη την διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Και εδώ η λειτουργία λήψης προορισμού δεν είναι διαθέσιμη για τα ADAM και Corsa. Που δεν έχουν ενσωματωμένη μονάδα πλοήγησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα OnStar λειτουργεί με την δική σας έγκριση. Μόλις εγγραφείτε στο OnStar και το ενεργοποιήσετε, αποκτάτε πρόσβαση σε κάθε του υπηρεσία. Πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί απορρήτου για περίπου 5 δευτερόλεπτα, για να αποκρύψετε, ανά πάσα στιγμή, την τοποθεσία του αυτοκινήτου σας. Αν αλλάξετε γνώμη, πατήστε και πάλι το κουμπί απορρήτου για περίπου 5 δευτερόλεπτα, ώστε να αποκαλυφθεί η τοποθεσία σας. Μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί το OnStar να παρακάμψει αυτήν την επιλογή σας.

Φώτης Ραΐσης

Opel-OnStar-02

Φώτης Ραΐσης

Μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 2003. Αρθρογραφεί για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, από το 1990. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες, «Εξουσία/Sportime/Επενδυτής» καθώς και με τα περιοδικά, «Auto Εξπρές/Car/Top Gear/Car & Driver». Δημοσιεύει άρθρα στο διαδίκτυο από το 2000, με τακτικές στήλες σε διάφορα sites. Ιδρυτής του ιστότοπου «popcars.gr», διατηρεί επίσης τη στήλη αυτοκινήτου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και είναι διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού «Quattroruote».

Γράψτε ένα σχόλιο