Ήρθε το νέο Toyota Yaris Cross

Κυκλοφορεί ήδη στην ελληνική αγορά το νέο Yaris Cross, το μικρό SUV της Toyota που βασίζεται στο πάτωμα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δημοφιλούς Yaris. Πρόκειται για το δεύτερο μοντέλο που βασίζεται στην πλατφόρμα GA-B της Toyota και κατασκευάζεται στον εργοστάσιο της εταιρείας στην Γαλλία. Το νέο Yaris Cross διαθέτει την 4η γενιά υβριδικής τεχνολογίας της Toyota που συνδυάζει έναν θερμικό κινητήρα 1,5 λίτρων τεχνολογίας κύκλου Atkinson και έναν ηλεκτροκινητήρα με ισχύ 116 ίππους.

Το αμάξωμα βασίζεται στο ίδιο πάτωμα με αυτό του Yaris (μεταξόνιο 2,56 μ.) αλλά είναι 240 χιλ. μακρύτερο, με την προσθήκη 60 χιλ. στον εμπρός πρόβολο και 180 χιλ. στον πίσω, διασφαλίζοντας περισσότερο εσωτερικό χώρο. Η απόσταση από το έδαφος είναι 30 χιλ. μεγαλύτερη και το όχημα είναι ψηλότερο και φαρδύτερο συνολικά – κατά 90 και 20 χιλ. αντιστοίχως εξασφαλίζοντας χώρο αποσκευών 390 λίτρων. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μοντέλου είναι το ηλεκτρικό άνοιγμα της πίσω 5ης πόρτας.

Άλλο ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει το νέο Yaris Cross είναι η διαθεσιμότητα εκδόσεων με σύστημα τετρακίνησης. Το σύστημα κατανέμει τη ροπή στον πίσω άξονα κατά την εκκίνηση και την επιτάχυνση. Σε κανονικές συνθήκες, το Yaris Cross χρησιμοποιεί εμπρόσθια κίνηση (FWD), αλλά όταν ανιχνεύονται συνθήκες χαμηλού συντελεστή πρόσφυσης, ενεργοποιείται αυτόματα η τετρακίνηση. Η γκάμα περιλαμβάνει 7 εκδόσεις εξοπλισμού (Active, Active Plus, Active Steel, Style, Elegance, Adventure και Premiere) εκ των οποίων οι τέσσερις διατίθενται και τετρακίνητες (AWD-i). Η τιμές διάθεσης ξεκινούν από τα 16.800 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 31.360 ευρώ.

Φώτης Ραΐσης

Μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 2003. Αρθρογραφεί για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, από το 1990. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες, «Εξουσία/Sportime/Επενδυτής» καθώς και με τα περιοδικά, «Auto Εξπρές/Car/Top Gear/Car & Driver». Δημοσιεύει άρθρα στο διαδίκτυο από το 2000, με τακτικές στήλες σε διάφορα sites. Ιδρυτής του ιστότοπου «popcars.gr», διατηρεί επίσης τη στήλη αυτοκινήτου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και είναι διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού «Quattroruote».

Γράψτε ένα σχόλιο